Det är lätt att komma av sig med träningen ibland. En långdragen förkylning eller en semester kan göra att man lägger sig på latsidan och får svårt att komma igång, och ju längre tiden går desto svårare blir det. Ett tips är då att prova på några nya träningsaktiviteter för att hitta gnistan igen, och att alltid se till att det känns bra och roligt under träningspassen.

Ställ inga höga krav

Börja med att komma igång 30 minuter varje dag. Ta en promenad eller en kort löptur, dansa i vardagsrummet eller gör enklare hemmaövningar. Det är viktigt att inte ställa höga krav i början, då är det lätt hänt att man ger upp igen. När du sedan fått in rutinen kan du öka både tiden och kraven eftersom, men tänk på att det ska vara rimligt. Det krävs kontinuerlig träning för att både bygga upp styrka och kondition, så låt det ta den tid det tar.

Prova på olika träningsaktiviteter

Ett bra tips är att prova på några olika träningsaktiviteter du aldrig testat förut. Gå på gruppass tillsammans med en vän eller kollega eller börja simma. Kanske gillar du att träna ensam och även då finns olika saker man kan göra. Har man ett gymkort brukar dagens gym kunna erbjuda en väldigt varierande träning och det finns något som passar för alla oavsett om man är gammal eller ung, otränad eller om man har tränat mycket tidigare. Våga prova något nytt, kanske blir det din nya favorit.

Välj något du tycker är roligt

Att träna och röra på sig ska vara roligt. Välj därför träningsaktiviteter du uppskattar så kommer det bli både lättare att gå dit och lättare att fortsätta. Har du tagit mod till dig och provat på ditt första spinningpass eller något annat träningspass i grupp och verkligen fastnat för det kanske det är något att fortsätta med. För att träning och aktivitet ska vara kul ska man göra det av sin egen fria vilja och inte för att man känner sig tvingad. Det finns en uppsjö sportaktiviteter. För att komma igång med träningen efter ett uppehåll är det smart att ta det långsamt i början. Sätt inte orimliga krav och mål som du vill nå upp till på kort tid, utan låt det öka successivt. Det kommer bli både roligare och lättare att träna.