Bland träningsformer och hälsotips är en sak tydligt när man ser igenom utbudet. Det har blivit inne att meditera och som följd delas allt fler artiklar om hur meditation förbättrar harmoni, balans och fysik. Även om man kan anlägga en kritiskt hållning är detta en situation som är svår att konfrontera. Studier och forskning är överens om att detta faktiskt har en tydlig och verifierbar effekt! Hur meditation går till och vilken meditationsform som har bäst effekt ur ett vetenskapligt begrepp är näst intill omöjligt att visa. Meditation går generellt under ett samlingsnamn och man tar sällan hänsyn till om det är fråga om vipassana, djupmeditation, astralmeditation, TM eller vad det kan finnas.

Det finns en stark relation mellan meditation och filosofiskolor i bortre Asien. Samtidigt är det inte helt självklart att förknippa meditation med Buddhism vilket ofta är någonting som görs till följd av okunskap. Meditation förekommer i flera olika trossamfund och i grund och botten kanske det inte går att sälla denna träning till det ena eller andra.

En äldre tradition

Det är svårt att härleda när man började arbeta med saker som meditation och genom historien finns åtskilligt som indikerar att det är en praktik som funnits sedan år och dag. Bland de många fördelar som kan nämnas finns bättre hantering av stress, större empati, mindre risk för depression och panik. Därtill finns också rent fysiska effekter som rör allt ifrån smärthantering till matsmältning. Kanske är det inte konstigt att denna tradition och företeelse funnits med så långt tillbaks vi kan se.

I nuläget har det blivit en trend och med detta kommer också kurser, skolor och utbildningar för den som vill kasta sig ut i djungeln av information som finns tillgänglig. Vill du börja sätta dig in i meditation finns en hel del bra läsning att ta del av. Här är en av de många webbplatserna som tar upp bra effekter av meditation och träning.