Svullna och smärtande fötter och ben är vanligt och kan drabba vem som helst, när som helst. Ett bra hjälpmedel är då stödstrumpor – visste du att det finns sådana för alla tänkbara tillfällen i livet? Ja, till och med för fest. Här kan du läsa mer om stödstrumpor och om några av dom modeller som finns att hitta.

Varför stödstrumpor?

Strumpor som sitter åt hårt runt fot och vad kan användas i flera olika syften. För den med trötta och svullna fötter ger dom ett bra stöd samtidigt som svullnaden minskar och för den som tränar hårt och ofta kan strumporna bidra till snabbare återhämtning. Dom kan även minska risken för blodpropp, eftersom blodcirkulationen stimuleras av det hårda trycket.

Många som reser långt med flygplan kan ha nytta av strumporna, då dom även här håller nere svullnader i fötter och ben, och detsamma gäller för gravida som lätt samlar på sig extra och i många fall besvärande vätska.

Olika modeller för olika tillfällen

Många som tänker på stödstrumpor får säkert upp en bild av tråkiga ”sjukhusstrumpor” men faktum är att det finns många fina, eleganta och sportiga modeller att välja bland:

  • Stödstrumpor för sport och motion – Stödstrumpor som används vid träning och motion kallas även för kompressionsstrumpor eller löparstrumpor. Dom har ofta ett högre tryck och kan användas både under och efter träning för att snabba på återhämtningen.
  • Till vardags och fest – Dom vanligaste modellerna är lite tjockare och slutar strax under knät. Hur dom ser ut kan dok variera i all oändlighet – det finns vita och svarta lika väl som färgglada, blommiga, prickiga och med andra mönster. Dessa kan bäras både till vardags och till fest, utan att någon annan behöver märka att det är just stödstrumpor.
  • Strumpbyxor – För den som vill bära klänning eller kjol, utan att ha ett par strumpor som slutar under knät, finns även stödstrumpbyxor. Dom ser ut som vilka strumpbyxor som helst men fungerar på samma sätt som ovan nämnda – dom ger ett hårdare tryck runt vader och fötter, för att bland annat minska svullnader och smärta.
  • Tunna strumpor – För den som vill eller behöva bära stödstrumpor även under årets varma månader finns nylonstrumpor med samma egenskaper som dom tjockare modellerna. Även strumpbyxorna finns i nylonmaterial.