Att välja cykelhållare

Du har säkert också funderat någon gång hur man bäst får med sig cykeln i bilen. Svaret heter cykelhållare och tillåter transport av upp till fem cyklar. Är det små barncyklar du ska transportera kan du transportera ännu fler med en cykelhållare. Du måste dock veta hur mycket cyklarna väger för att veta exakt hur många cyklar du kan transportera på en gång. En vanlig variant av cykelhållare är den som monteras fast på bilens dragkrok. Saknar din bil dragkrok kan man också montera fast cykelhållaren på taket.

Hur fungerar cykelhållare i praktiken?

Det första du måste göra är att välja vilken modell av cykelhållare som passar dig och din familj bäst. En cykelhållare som man sätter fast på taket har fördelen att inte blockera bagageutrymmet. Dock kan det bli ganska stort luftmotstånd för bilen om man har fyra cyklar på taket. Det kan också vara lite omständligt att få upp cyklarna på taket, förmodligen måste du använda något typ av stege eller pall. En annan lösning är att ha cykelhållaren på dragkroken. Det är enklare att sätta på och ta av cyklarna jämfört med om man ska upp ta taket och klättra. Nackdelen är att de flesta cykelhållare som monteras på dragkrok inte ger någon tillgång till bagageutrymmet.

Hur många cyklar kan en cykelhållare ta?

En normal cykelhållare kan ta cirka fyra cyklar, men det finns cykelhållare som klarar fem cyklar. Ju fler cyklar som finns i en cykelhållare desto större är risken för skador på cyklarna. Man ska därför alltid linda in cyklarna i någon form av tyg så att de inte står för nära varandra och skaver på lacken. Det är viktigt att du noga läser instruktionerna till din cykelhållare, där står det alltid hur många cyklar och vilken max vikt som cykelhållaren klarar av. Skulle du ställa i fler cyklar än maxvikten riskerar du trafiksäkerheten både för dig själv och för dina medtrafikanter.

Är en cykelhållare säker?

Det är viktigt att cykelhållaren är enkel och smidig att använda men givetvis också säker. Du vill inte råka ut för någon olycka eller att en cykel ramlar av cykelhållaren. Du vill heller inte att cyklarna förstörs av att användas i en cykelhållare. I  stort sett alla cykelhållare som säljs i Sverige når upp till de höga kvalitetskrav som finns. Kolla alltid om cykelhållaren är tredjepartsmärkt vilket innebär att den är ordentligt testad.