Täckbyxorna arbetar hårt med uppgiften att hålla dig varm och torr – kalla stolliftar, fukt och väta, pudersnö som sprutar och starka kalla vindar är bara några av de jobb som täckbyxorna arbetar mot medan du njuter av den härliga skidåkningen.

Valet av täckbyxor är därmed mycket viktigt för att man ska få en optimal skidupplevelse. Det finns framförallt två saker man bör ta i beaktning – vattentätheten och isolationsförmågan.

Vattentätheten

Hur vattentäta täckbyxorna här kommer att spela stor roll för hur de upplevs för den som bär dem. När du ska välja täckbyxorna – fråga efter en så kallad waterproof-rating, som mäts i MM. De allra flesta skidbyxorna brukar ha ett värde på mellan 5000 och 20 000 MM. Ju högre värde, desto vattentätare är de.

Ta även hänsyn till materialet i sig. Många täckbyxor är väldigt elastiska och bekväma att använda, men när de kommer i de här lite mjukare materialen innebär det ofta att de inte är lika vattentäta som täckbyxor av lite hårdare material.

Hur vattentäta byxor du behöver beror framför allt på vilken säsong du ska åka. Åker du mot vårkanten kommer det säkerligen att vara en hel del blötare än runt nyår. Har man planerat skidsemestern till april till exempel, gör man rätt i att skaffa sig ett par riktigt vattentäta täckbyxor. Du hittar byxor för alla säsonger hos Outdoorexperten.

Isolationsförmåga

Hur viktig värmen är i täckbyxorna varierar kraftigt från person till person, och även vilken säsong man åker. Åker man mitt i vintern på en riktigt nordligt belägen skidanläggning kan det vara värt att satsa på täckbyxor som är riktigt varma. Som nämnt i det tidigare stycket kan man dock satsa mer på vattentätheten om man åker skidor i lite varmare förhållanden.