När man införskaffat sig en sportfiskebåt är det en uppsjö båttillbehör båtägare införskaffar till båten för att det ska gå att använda den. Vill man fånga den fisk man vill ha, så krävs det mer än många dagar ute med båten. Riktigt fiske kräver diverse tillbehör för båten som gör det möjligt att fånga hem de riktiga fiskarna. Förutom att man ska hitta fiskarna, så ska man även få dem upp ur vattnet. Är syftet med båten att man ska använda den för större sjöfiske eller ute på havet är ett ekolod ett måste.

Varför skaffa detta båttillbehör

  • Ett ekolod är ett ovärderligt båttillbehör för en lyckad fisketur.
  • Ett bra ekolod visar fiskar och bottenstrukturer.
  • Om man har hittat en plats med båten där det nappar bra kan det vara av fördel om ekolodet har GPS-mottagare så att den kan spara positionen. Då kan man återvända senare till platsen där det nappade, kanske blir det ett smultronställe.

Hur fungerar ett ekolod

Ett ekolod skickar ut pulserande ljudvågor genom vattnet. När dessa pulser träffar föremål som exempelvis, fiskar, vegetation eller botten reflekteras de tillbaka till ytan. Ekolodet mäter hur lång tid det tar för ljudet att färdas ner, träffa föremålet och sedan studsa tillbaka igen. Med denna information låter enheten avgöra det reflekterade föremålets djup. Pulserna som kommer tillbaka konverteras till elektriska signaler som anger bottens djup och eventuella föremål däremellan. Bra att veta är att ekolodet skannar i koner och inte i linjer. Det innebär att avläsningarna inte är tagna direkt under båten utan är tagna från ett större område under vårt ekolod. Detta båttillbehör kan därför vara avgörande för att hitta fisk ute på öppet vatten.

Bottentyp

När man börjar fiska med ekolod är det viktigt att veta vilken bottentyp man fiskar över. Fiskar gillar hårdare bottnar som sand, sten, berg eller ett vrak. Till dessa bottnar tenderar bytesfisken att ansluta sig vilket gör att rovfisken finns i närheten. När man använder sig av ekolodet över mjuka bottnar så ritas exempelvis bottnar i form av lera upp som en tunn bottenlinje då ekosvaret är svagt. Vid en hård botten blir det ett hårdare eko tillbaka.