Du som vill dra den största möjliga nytta av ditt träningspass vet att din mat är en viktig faktor i resultatet, och du kanske till och med redan följer en speciellt utformad kost. Men visste du att när du äter är minst lika viktigt som vad du äter? I denna artikel kan du få läsa lite om vad du bör äta före, under och efter passet för att optimera din prestation.

Före passet

Det du äter 2 timmar, och senare 30 minuter, före träningen kommer att toppa muskelcellernas energiförråd och därmed hjälpa dig hålla en hög intensitet under hela passet. Inta en måltid som fokuserar på spannmål, och undvik fiber och fett. En halvtimme innan träningen kan du välja något som innehåller kolhydrater som mellanmål. Och glöm inte att dricka ordentligt!

Under passet

När passet är långt och intensivt bör du inta kolhydrater för att bibehålla blodsockrets nivå. Du kan lätt göra detta genom att inta en sportdryck. Nämnas bör dock att om ditt pass inte är längre än 60 minuter eller högintensivt är det bäst att undvika dessa drycker.

Efter passet

Du bör aldrig försumma maten efter passet – den behövs för att din kropp ska kunna återhämta sig och på så vis dra större nytta av träningen. Denna måltid bör fokusera på kolhydrater och protein. Under träningen bryts musklerna ner och för att de ska kunna återhämta sig är det viktigt att du intar ett ordentligt mål så att den anabola fasen – uppbyggandet av musklerna och inmunförsvaret – kan börja. Återhämtningsmålet kan även hjälpa dig att lagra mer glykogen i musklerna – ty precis efter träningen förs glukosen in i muskelcellerna på ett mycket snabbare och mer effektivt sätt. Detta kommer att hjälpa dig att prestera bättre och längre – du orkar mer tack vare den större mängd glykogen dina muskler har tillgång till.

Nu gäller det bara att organisera dina måltider så att du får rätt saker i dig vid rätt tidpunkt. Din kropp kommer att tacka dig för det – och du kommer genast att märka skillnaden.

Löpning – godis för både kropp och själ

Du vet hur det är – du kommer hem från jobbet och det sista du vill är att dra på dig löpskorna och ge dig iväg ut i spåret. Visst, tanken på löpning kan vara trist och jobbig. Löpning är en sport som utförs i ensamhet och i början är framstegen svåra att mäta. Det kan vara en så enkel sak som att du kanske flåsar lite mindre, att du kan springa några fler minuter i taget och att du inte längre behöver stanna mellan varven för att pusta ut. Det är sant att uppförsbacken för en nybliven löpare är relativt lång. Sanningen är dock att när du väl kommer upp på backkrönet så kan få saker slå känslan av att obehindrat flyga ner för backen som om du hade vingar istället för fötter. Det är när du når hit som löpningen blir ett rus och en drog som du inte kan vara utan.

7 anledningar att löpträna

Forskningen visar att löpträning ger dig många hälsofördelar på det fysiska planet.
•    Starkare hjärta
•    Bättre lungkapacitet
•    Ditt immunförsvar påverkas positivt
•    Bättre blodcirkulation
•    Starkare skelett
•    Bättre fettförbränning
•    Förbättrad sömn

Hjärngodis

Som om dessa positiva effekter inte vore nog så har löpträning även andra positiva ”sidoeffekter” som rör det psykiska planet. Om du löptränar regelbundet kan du se fram emot ett högre generellt välbefinnande, minskad risk för depression och ångest samt ett bättre självförtroende. Det finns till och med studier som visar att löpare generellt är lyckligare människor – detta eftersom löpningen ökar produktionen av våra lyckohormoner serotonin, dopamin och endorfiner. Så, nästa gång soffan lockar efter en hård dag på kontoret, håll i åtanke att en joggingtur tre gånger i veckan egentligen är en mycket liten investering i jämförelse med den enormt goda avkastning du kan förvänta dig.